رحم یکی از مهمترین اعضای بدن بانوان محسوب میشود که ممکن است در معرض بیماریهای مختلفی قرار بگیرد. گاهیاوقات امکان دارد نیاز باشد رحم بانوان به دلایل مختلفی از بدنشان خارج شود. جراحی هسیترکتومی روشی برای خارج کردن رحم است. اما چه مواقعی باید از این جراحی استفاده شود؟ این جراحی چگونه انجام میشود؟ مراقبتهای بعد از هسیترکتومی چگونه است؟
اگر علاقه دارید از پاسخ این سوالات آگاه شوید، پیشنهاد میکنیم که این مقاله را تا انتها بخوانید. در این مطلب قصد داریم تمام نکات ضروری مربوط به عمل هسیترکتومی را شرح دهیم، خواندن این مطالب میتواند به بانوان کمک زیادی کند.
جراحی هسیترکتومی به چه دلایلی انجام میشود؟
عمل هسیترکتومی به منظور خارج کردن رحم انجام میشود. دلایلی که باعث انجام این جراحی میشوند عبارتند از:
- صدمه دیدن بافت رحم به دلیل رعایت نکردن فاصله زمانی مناسب بین زایمانها
- خونریزی شدید به دلیل آسیب دیدگی بافت دیواره رحم
- وجود فیبرومهای بزرگ در رحم
- افتادگی رحم
- سرطان بدخیم رحم
به عبارت دیگر زمانی که داروها نتوانند بیماریهای رحمی را درمان کنند، ضروری است که رحم از بدن بانوان خارج شود. عمل هسیترکتومی در چنین شرایطی برای خارج کردن رحم انجام خواهد شد.
جراحی هسیترکتومی به چند روش انجام میشود؟
عمل هسیترکتومی با 3 روش انجام میشود. اولین روش انجام هسیترکتومی جراحی به وسیله لاپاراسکوپی است. در جراحی به وسیله لاپاراسکوپی برش کاملی روی شکم انجام نمیگیرد و توسط دستگاه لاپاراسکوپی چند برش روی شکم ایجاد شده و پزشک لولهای را با دوربین مخصوصی که به آن نصب شده به داخل شکم میفرستد. سپس از طریق مشاهده رحم توسط دوربین آن را از طریق برشهای ایجاد شده خارج میکند.
عمل هسیترکتومی شکمی
جراحی با این روش بدین گونه است که پزشک برش بزرگی روی شکم ایجاد میکند و رحم را به طور کامل خارج میکند. انجام جراحی با این روش زمانی کاربرد دارد که رحم از حد معمول خود بزرگتر یا دارای فیبرومهای درشتی باشد. گاهیاوقات نیز پزشک باید علاوه بر رحم تخمدانها را نیز خارج کند که این اقدام نیز نیازمند هسیترکتومی شکمی است.
هیسترکتومی از طریق واژن
این روش برای برداشتن قسمتی از رحم انجام میشود. در این روش پزشک برش کوچکی در واژن ایجاد میکند و از طریق فرستادن دوربین به داخل رحم جراحی را انجام میدهد. این روش نسبت به روشهای قبلی زودتر انجام میشود و مزیت آن نماندن جای بخیه بر بدن است.
جراحی هسیترکتومی چقدر زمان میبرد؟
زمان جراحی بستگی به نوع جراحی و همچنین شرایط بدنی بیمار دارد. معمولا جراحی شکمی زمان بیشتری نیاز دارد و 3 الی 5 ساعت ممکن است زمان ببرد. اما جراحی با روش لاپاراسکوپی و واژینال معمولا زمان کمتری لازم دارد و به طورکلی بیشتر از 3 ساعت زمان نمی برد.
عمل هسیترکتومی چه عوارضی دارد؟
این جراحی معمولا عوارض خاصی ندارد. اما اگر از محل زخم به خوبی مراقبت نشود، ممکن است محل بخیهها عفونت کنند یا در هسیترکتومی واژینال امکان دارد که برخی افراد با صدمه دیدن مجاری ادرار مواجه شوند. همچنین جراحی هسیترکتومی زمانی با عوارض همراه میشود که تخمدانها نیز همراه با رحم در افراد جوان برداشته شوند.
زمانی که تخمدانهای فردی که هنوز یائسه نشده برداشته شود، عوارضی مانند کاهش قوای جنسی، خشکی دستگاه تناسلی، بیخوابی، کمردرد و بهم خوردن تناسب اندام به وجود میآیند. این عوارض مربوط به دوران یائسگی هستند و بروز آنها در افراد جوان باعث آزار و کلافگی فرد خواهد شد.
عمل هیسترکتومی چه مزایایی دارد؟
هیسترکتومی درد و خونریزی شدید دوران قاعدگی را از بین میبرد و از سرطان رحم پیشگیری میکند. تحقیقات نشان میدهند، زنانی که این جراحی را انجام دادهاند، از رابطه جنسی لذت بیشتری میبرند. زیرا به دلیل مشکلات رحمی هنگام رابطه جنسی درد شدیدی احساس میکردند. اما پس از انجام هیسترکتومی از آرامش و لذت بیشتری بهرهمند خواهند شد.
جراحی هیسترکتومی و نفخ شکم
پس از عمل هیسترکتومی ممکن است شکم تا چند روز با ورم و نفخ شدید همراه شود. این موضوع امری طبیعی است و جای نگرانی ندارد. برای رفع این مشکل پزشک معمولا برنامه غذایی و تمرینهای مخصوصی به بیمار میدهد که با رعایت آنها این مشکل پس از گذشت 1 الی 2 هفته بعد از عمل برطرف خواهد شد.
مدت زمان بهبودی پس از عمل هیسترکتومی
دوره بهبودی پس از جراحی هیسترکتومی به نوع جراحی و شرایط بدنی بیمار بستگی دارد. اما معمولا 4 الی 6 هفته پس از جراحی بهبودی حاصل میشود. هیسترکتومی شکمی معمولا مدت زمان بیشتری برای بهبودی نسبت به روشهای دیگر نیاز دارد و تا 2 ماه پس از انجام این جراحی باید از انجام کارهای سنگین و بلند کردن اجسامی که وزن زیادی دارند خودداری شود. در نهایت با رعایت نکات مراقبتی و مصرف داروهای تجویزی پزشک بهبودی پس از مدتی حاصل میشود.
اقداماتی که بهتر است پس از جراحی هسیترکتومی انجام شود
پس از عمل هسیترکتومی انجام اقداماتی به بهبودی سریع کمک میکنند و از عوارض گوناگون جلوگیری خواهند کرد. این موارد عبارتند از:
- استفاده از نوار بهداشتی سبک برای جمعآوری ترشحات پس از هیسترکتومی واژینال
- تا 6 هفته پس از جراحی حمل بارهای سنگین ممنوع است.
- تا 6 هفته پس از جراحی بهتر است از برقراری رابطه جنسی خودداری شود.
- اگر جراحی از نوع شکمی باشد، بهتر است تا یک ماه از رانندگی و ورزش کردن خودداری شود.
رعایت موارد بالا باعث سریعتر گذراندن دوره نقاهت میشوند و از التهاب و عفونت در محل بخیهها جلوگیری میکند.
سخن نهایی
بانوان به دلایلی مانند زایمان یا موارد ژنتیکی و عوامل دیگر به بیماریهای رحمی مبتلا شوند. جراحی هسیترکتومی توانسته بسیاری از مشکلات بانوان را برطرف کرده و از خطرهای جدی جلوگیری کند. در این مقاله روشهای انجام این جراحی و نکات ضروری مربوط به آن را توضیح دادیم تا بانوانی که نیاز است این جراحی را انجام دهند، از نکتههای آن آگاه شوند و با کسب اطلاعات این جراحی را انجام دهند. دکتر مریم اکبری یکی از حرفه ای ترین متخصص های زنان و زایمان هستند که می توانند این جراحی را با موفقیت انجام دهند.
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/4852-hysterectomy