بارداری دوم اغلب با بارداری اول شما تفاوت بسیاری دارد. بعد از اولین بارداری؛ علائمی مثل انقباضات رحمی دوران بارداری خود را سریعتر نشان میدهند، دردهای ناحیه کمر بیشتر و شدیدتر میشوند. علاوه بر آن، زایمان ممکن است زودتر رخ دهد. در دومین بارداری بهبودی پس از زایمان مدت زمان بیشتری میطلبد.
با وجود همه این سختیها، به دلیل اینکه دومین تجربه بارداری است آگاهی قبلی نسبت به علائم و نشانهها وجود دارد. قدرت و آمادگی بیشتری برای پیشبینی علائم، مدیریت و غلبه بر آنها وجود دارد.
بروز نشانه های بارداری دوم
از تفاوتهای جالبی که در مقایسه حاملگی اول و دوم میتوان متوجه آن شد بزرگتر شدن برآمدگی شکم است.این بار لباس های بارداری را سریع تر آماده کنید! در بارداری دوم شکم سریعتر جلو میآید. البته برخی از خانم ها تا سه ماهه دوم برامدگی شکمی ندارند. با این حال در سه ماهه اول بارداری حرکات جنین بیشتر حس میشود.
شاید بپرسید چرا این اتفاق رخ میدهد؟ پاسخش ساده است. طی اولین حاملگی ماهیچههای شکمی به اندازه کافی گشاد شدهاند. طی دومین بارداری این ماهیچهها به اندازهای بزرگ میشوند که جنین به راحتی حرکت کند. در حاملگی دوم جنین در ناحیه پایینتری از شکم مادر قرار میگیرد.
علائم رایج در حاملگی اول و دوم
بارداری در همه افراد متفاوت است. ممکن است علائم شخص با علائم دیگر خانمها و حتی با بستگان نزدیک مثل مادر و یا خواهر متفاوت باشد. البته در این بین علائم مشترکی هم بین همه خانمها وجود دارد. به چند مورد از این علائم نگاهی داشته باشیم:
1. احساس خستگی بیشتر
در طی حاملگی دوم شخص متوجه خستگی بیشتری میشود. این امر میتواند دو دلیل داشته باشد: اول اینکه به دلیل ضعف جسمی روحی ناشی از بارداری اول است و جبران نشده است. دوم اینکه ممکن است اطرافیان شخص با این حساب که بارداری دوم را تجربه میکند کمک و حمایت کمتری کنند و مادر این خستگی را بیشتر از حاملگی نخست حس کند.
2. درد بیشتر در ناحیه پشتی و کمر
درد ناحیه پشتی بدن در دوره بارداری امری طبیعی است اما بعد از اولین بارداری درد کمر بیشتر میشود. با ضعیف شدن عضلات شکمی فشار بیشتری به کمر و ستون فقرات وارد میشود. بعد از تولد بچه اول، تقویت ماهیچههای ناحیه شکمی مهم است. در غیر این صورت درد کمر در بارداری دوم شدیدا آزاردهنده میشود.
در هر فرصتی تمرینات تقویتی کمر، لگن و شگم را انجام دهید. از بلندکردن اشیاء سنگین بپرهیزید. هنگام بلند کردن هر شی حتما با زانو خم شوید تا از تنش روی ماهیچههای پشتی بکاهید.
3. بهبودی پس زایمان طولانی تر
بسیاری از خانمها با وزن بیشتری دومین فرزندشان را باردار میشوند و نتیجتا پس از تولد فرزند کاهش وزن به زمان بیشتری نیاز دارد. علاوه بر این عضلات شکمی ضعیفتر میشوند و با افزایش مشغلهها و مسئولیت مادر زمان کمتری برای تمرین و ورزش وجود دارد.
تمرینات ورزشی در دوره پس از زایمان ضروری است. حتی اگر روزانه 5 تا 20 دقیقه ورزش کنید اثر بسیار پشمگیری بر سلامت جسم و روان شما خواهد داشت.
از دیگر علائم و تفاوتهای رایج در حاملگی اول و دوم: تغییر کردن حجم و فرم سینهها، حساسیت بیشتر به حرکات جنین در رحم، انقباضات رحمی و شکمی سریعتر، دلپیچههای شدیدتر گزارش میشود. همچنین زایمان دوم سریعتر انجام میگیرد و پیشبینی زمان زایمان دشوارتر است.
نوسانات روحی و خلقی در دومین حاملگی
در طی دومین بارداری علاوه بر تغییرات محسوس در در ظاهر احساسات درونیتان هم تغییر میکند. این امر بیشتر به دلیل چالش برای ایجاد تعادل برای توجه به کودک اول شماست. سه نمونه تغییری که بیشتر مادرها طبق تجربهشان به پزشکها اطلاع دادهاند:
- نگرش به دنیا و اولویتهای زندگی تغییر میکند.
- دغدغه اینکه چطور به فرزند اول بگویند که دیگر تنها فرزند نیست.
- دغدغه اینکه چطور با تجربه تلخ اولین بارداری ناموفق خود کنار بیایند.
پیش بینی و جلوگیری از علائم اذیت کننده
در حاملگی اول و دوم نشانه ها متفاوت است. با این حال نشانه های مشترک زیادی هم وجود دارد؛ پس با به خاطر آوردن علائم در حاملگی قبلی دیدگاه مناسبی پیدا خواهید کرد. لیستی از علائمی تهیه کنید و رویکرد درست در کنترل و پیش گیری هر یک را روبروی آن یادداشت کنید.
آیا حاملگی اول و دوم عوارضی به دنبال دارد؟
عوارض در حاملگی دوم به واکنش های بدنتان در حاملگی اول بستگی دارد. عوارضی مثل زایمان زودرس، preeclampsia (نوعی اختلال فشارخون است که پس از هفته بیستم بادراری شروع می شود) و جداشدگی جفت از جمله عوارض به شمار میآید. بیماریهای جسمی مزمن در بارداری دوم اثراتی مانند فشار خون بالا، چاقی و دیابت را به همراه دارد.
پزشک متخصص را به طور کامل و دقیق در جریان قرار دهید. درباره روند بهبودی و عوارض در حاملگی اول و مشکلات روحی و جسمی که پیش تر داشتید و هر آنچه مرتبط است را ذکر کنید. پزشک شما بهترین راهکارها برای مدیریت دوره نه ماهه بارداری در اختیارتان قرار میدهد.
تفاوت آزمایشهای حاملگی اول و دوم
تفاوت ازمایشها و نوع معاینهها در بارداری دومتان با بارداری اول رابطه مستقیم دارد. اگر در طی بارداری دوم امراض جسمی روحی جدیدی نداشته باشید روند و نوع آزمایشها مانند بار قبل است.
آزمایشهایی همچون تست ژنتیک، غربالگری، تست سندروم داون مجددا تکرار میشوند.
سخن پایانی
در فاصله زمانی بین حاملگی اول و دوم عوارض بارداری اول را به حداقل برسانید یا از بین ببرید تا جاملگی دوم شما راحتتر طی شود. تجربه دومین بارداری دشواریها و چالشهایی زیادی دارد. خوشبختانه خانوادهها در بارداری دوم دید وسیعتری نسبت به مراقبتهای دوران بارداری و پیشگیری و مدیریت علائم دارند.
اگر همسر یا یکی از اعضای خانواده بارداری دومش را تجربه میکند به همان میزان یا حتی بیشتر از تجربه اولش به مراقبت و حمایت نیاز دارد.