در دنیای امروز که پر از فشارهای جسمانی و روانی بسیاری است بیشک ابتلا به بیماری میتواند دغدغه زیادی را چه از نظر اقتصادی و چه از نظر روحی برای افراد ایجاد کند. بهخصوص در زمانی که بیماری، واژه ناراحت کنندهای چون سرطان باشد. پولیپ دهانه رحم نوعی بیماری است که میتواند در صورت عدم تشخیص به موقع و یا عدم درمان صحیح تبدیل به سرطان شود. به همین دلیل به شما توصیه میکنیم که اطلاعات خود را در رابطه با عوامل و نشانههای این بیماری افزایش دهید تا در صورت لزوم به پزشک مراجعه کنید. برای آشنایی بیشتر با این عارضه، همراه ما باشید.
آشنایی با پولیپ دهانه رحم
همانطور که میدانید پولیپ واژهای انگلیسی است که به معنای رشد غیرعادی سلولها در دیواره بعضی از اندامهای بدن است. دهانه رحم نیز کانالی برای انتقال سلول اسپرم به داخل رحم برای بارور کردن تخمک است که با انقباض و انبساط عضلات خود به روند زایمان کمک میکند.
این بیماری از سلولهای غیرعادی، کوچک و خوشخیم تشکیل شده است که در دیواره خارجی دهانه رحم ایجاد میشود و معمولاً برای فرد مبتلا درد و رنج بسیاری را به همراه دارد. بهطور معمول پولیپها از نظر اندازه، شکل و منشأ تفاوت بسیار و اغلب ساختار ناپایداری دارند.
بیماری پولیپ دهانه رحم در بدن شما میتواند بهصورت حداقل یک و حداکثر سه پولیپ وجود داشته باشد، پولیپها میتوانند بهصورت غیرتهاجمی و یا به شکل اشکی، به رنگ قرمز یا سفید مایل به خاکستری دیده شوند.
.
طبق آخرین مطالعاتی که روی این بیماری انجام شده است، شیوع این عارضه در افراد دارای سنین 40 تا 50 سال که حداقل دارای یک فرزند هستند و افرادی که در دوران بارداری هستند، بیشتر گزارش شده است. مهم است که بدانید این بیماری هرگز در قبل از دوران قاعدگی و یا قبل از 20 سالگی رخ نمیدهد.
لازم به ذکر است که این عارضه باعث ایجاد سرطان دهانه رحم نمیشود، زیرا علت اصلی این نوع سرطان وجود نوعی ویروس به نام پاپیلومای انسانی یا HPV (ویروس زگیل تناسلی) است.
عوامل ایجادکننده این بیماری
متأسفانه علت دقیق این عارضه هنوز مشخص نشده است. با این حال متخصصان سه مورد از علل احتمالی پولیپ دهانه رحم را مشخص کردهاند که در ادامه بهصورت مختصر با این عوامل آشنا میشوید:
- زمانی که رگهای خونی در رحم مسدود شود.
- زمانی که التهاب یا عفونت دهانه رحم بهمدت زمان طولانی وجود داشته باشد.
- زمانی که سطح هورمون استروژن در بدن بیش از حد معمول افزایش یابد.
علت شایع این بیماری در زنان باردار نیز افزایش بیش از حد هورمون استروژن گزارش شده است.
رایجترین نشانههای این عارضه
در بعضی از افراد این بیماری نشانه مشخصی را ایجاد نمیکند. با این وجود اگر شما قاعدگیهای با درد شدید، ترشحات با رنگ زرد یا سفید غیرطبیعی را دارید، توصیه میشود که هرچه سریعتر به پزشک متخصص مراجعه کنید. چند مورد از رایجترین علائم این عارضه در زیر بیان شده است که توجه به آن خالی از لطف نیست:
- اگر شما خونریزی غیرطبیعی دارید مانند خونریزی بعد از ارتباط جنسی
- اگر بین دورههای قاعدگی دچار خونریزی میشوید.
- اگر بعد از دوره یائسگی خونریزی داشتید.
- اگر شما دارای ترشحات زرد رنگ غیرطبیعی بودید.
بهترین راه تشخیص این بیماری
روشهای بسیاری برای تشخیص این بیماری وجود دارد که با توجه به شرایط شما از آن استفاده میشود. یکی از این روشها معاینه و بررسی واژینال یا دهانه رحم توسط پزشک متخصص است. اگر پزشک پولیپ دهانه رحم را مشاهده کند، با کمک اسکن اولتراسوند از لگن اقدام به برداشتن نمونهای از آن خواهد کرد و آن را به آزمایشگاه مربوطه ارسال میکند تا خوشخیم یا بدخیم بودن این سلولها را تشخیص دهد.
عوارض مهم این بیماری چیست؟
یکی از عارضههای مهم پولیپ دهانه رحم این است که اگر پولیپ بیش از اندازه بزرگ باشد میتواند باعث ناباروری در بیمار شود. به علاوه پولیپها میتوانند باعث عفونت، التهاب ناحیه واژن، خونریزی و در موارد بدخیم برداشتن رحم شوند.
روشهای درمانی پولیپ دهانه رحم
معمولاً پزشکهای متخصص، پولیپ را اگر علائمی را ایجاد نکند، از دهانه رحم جدا نمیکنند. گاهی ممکن است پولیپها بهصورت خود به خود و بدون نیاز به درمان خاص و یا حتی هنگام نمونهبرداری، در زمان قاعدگی و یا رابطه جنسی از رحم جدا شوند.
البته استثناهایی هم وجود دارد که در آنها توصیه میشود پولیپها برداشته شوند، بهخصوص اگر پولیپ علامتدار، بزرگ یا غیرطبیعی باشد. برای پولیپهای کوچکتر که دارای علائم هستند، پزشک متخصص اقدام به برداشتن آن در کلینیکهای درمانی حتی بدون نیاز به داروی ضد درد و با یک روش ساده میکند.
معمولاً پس از خارج ساختن پولیپ از دهانه رحم، این پولیپ مجدد رشد نمیکند. با این حال انجام آزمایشات و معاینات منظم و دورهای به شما این آگاهی را درباره شناسایی و ابتلای مجدد به این بیماری را میدهد.
پولیپ دهانه رحم در هفتههای ابتدایی دوران بارداری میتواند موجب سقط جنین شما و خونریزیهای غیرعادی و بدون دلیل شود؛ به همین دلیل توصیه میشود از طریق سونوگرافی رنگی نسبت به تشخیص آن اقدام کنید و در صورت نیاز درمان آن را شروع کنید.
این نکته مهم است که پولیپهای ایجاد شده در دوران بارداری میتوانند بدخیم باشند. پس بررسی بافتشناسی در این موارد الزامی است؛ زیرا این نوع پولیپها میتوانند نوعی اعلان خطر برای ابتلا به سرطان باشند.
نتیجهگیری
با توجه به این موضوع که اگر پولیپ دهانه رحم ماندگار شود و یا به موقع درمان نشود ممکن است تبدیل به سرطان شود. به همین دلیل لازم است که نشانهها و عوامل موثر در ایجاد این عارضه دردناک را بخوبی بشناسید. یکی از شایعترین نشانههای این بیماری درد و خونریزی شدید در هنگام قاعدگی است.
این عارضه ممکن است بدون نیاز به دارو و دخالت پزشک درمان شود یا در موارد شدیدتر توسط پزشک برداشته شود؛ اما به شما توصیه میکنیم که در هنگام مشاهده این نشانهها هرچه سریعتر به پزشک متخصص مراجعه کرده و در صورت لزوم معاینه و آزمایشات مربوطه را انجام دهید.