سرطان های زنان
در این مقاله، به بررسی شایعترین سرطان های زنان خواهیم پرداخت. اگر شما بهعنوان یک زن میخواهید بدانید که بیشتر باید مراقب کدام سرطانها باشید، این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.سرطان میتواند هر فردی را تحتتأثیر قرار دهد؛ اما برخی انواع آن در گروههای خاصی شایعتر هستند. بهعنوانمثال، برخی سرطانها بیشتر در زنان و برخی دیگر در مردان مشاهده میشوند.
سرطان پستان
سرطان پستان یکی از رایجترین انواع سرطان در میان زنان است. این بیماری ممکن است در هر سنی بروز کند، اما با افزایش سن، خطر ابتلا به آن افزایش مییابد. به دلیل عوامل خاص، برخی زنان بیشتر از دیگران در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان هستند؛ بنابراین، هر زن باید از خطرات مرتبط با این سرطان آگاه باشد و اقداماتی را برای کاهش احتمال ابتلا انجام دهد.
راهکارها و درمان سرطان پستان
همانطور که مطرح شد، سرطان پستان یکی از شایعترین سرطان های زنان است. شناسایی زودهنگام این بیماری، زمانی که هنوز کوچک و محدود است، درمان آن را آسانتر میکند. همچنین، انجام منظم آزمایشهای غربالگری، مطمئنترین روش برای تشخیص زودهنگام سرطان پستان به شمار میرود.
توصیههای پزشکان برای بیماران مبتلا به سرطان پستان
سرطان، بهویژه سرطان پستان، یکی از مشکلات جدی است که بسیاری از زنان را تحتتأثیر قرار میدهد. زنانی که در سنین بین ۴۵ تا ۵۴ سال قرار دارند، باید هر ساله ماموگرافی انجام دهند. زنان بالای ۵۵ سال میتوانند هر دو سال یکبار ماموگرافی کنند یا به غربالگری سالانه ادامه دهند. این غربالگری باید تا زمانی که یک زن از سلامتی خوبی برخوردار است، ادامه یابد.
همه خانمها باید بدانند که هنگام انجام ماموگرافی برای غربالگری سرطان پستان چه انتظاراتی باید داشته باشند؛ همچنین، آشنایی با نحوه ظاهر سینهها و گزارش هرگونه تغییر به مرکز بهداشت ضروری است. زنان در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان، به علت جهشهای ژنتیکی، سابقه خانوادگی و یا دیگر عوامل، باید از MRI نیز به همراه ماموگرافی، برای غربالگری استفاده کنند.
سرطان رحم / آندومتر
سرطان رحم یکی از انواع سرطان های زنان است و زمانی رخ میدهد که سلولهای این ناحیه از بدن به طور غیرطبیعی رشد کنند. سرطان آندومتر به سرطان بافت داخلی رحم اشاره دارد که آندومتر نامیده میشود. این لایه داخلی رحم در طول سالهای باروری رشد میکند و در صورت بارداری، آماده حمایت از جنین میگردد.
علائم سرطان رحم / آندومتر
شایعترین علامت هشداردهنده برای سرطان رحم، بهویژه سرطان آندومتر، خونریزی غیرطبیعی از واژن است. تشخیص این علامت میتواند فرصتی برای شناسایی و درمان بهموقع فراهم کند. در زنان مسن، هرگونه خونریزی، لکهبینی یا ترشحات قهوهای پس از یائسگی میتواند نشانه سرطان آندومتر باشد. زنان جوان نیز باید به خونریزی نامنظم یا شدید از واژن توجه کنند؛ زیرا این مسائل ممکن است یکی از علائم سرطان آندومتر باشد.
ارزیابی و تشخیص پزشکی و روشهای درمان
زمانی که زنی علائم مرتبط با سرطان رحم را مشاهده میکند، باید معاینه لگن، شامل معاینه رکتوواژینال و انجام آزمایشهای عمومی را انجام دهد. اگر نتیجه این آزمایشها غیرطبیعی باشد، ممکن است نیاز به بیوپسی آندومتر، سونوگرافی و یا روش D&C (دستگاه اتساع و کورتاژ) باشد. اگرچه بیشتر سرطانهای آندومتر به رحم محدود میشوند، اما تیم درمانی ممکن است آزمایشهای بیشتری را برای ارزیابی گسترش سرطان تجویز کند. همچنین، ممکن است در حین جراحی روشهای خاصی برای تعیین میزان بیماری انجام شود که به این فرآیند مرحلهبندی گفته میشود.
مرحلهبندی به تعیین دقیق میزان گسترش سرطان و بهترین برنامه درمانی برای شما کمک میکند. پس از جراحی، سرطان به یکی از مراحل I، II، III یا IV طبقهبندی میشود و همچنین به آن یک درجه اختصاص داده میشود که نشاندهنده چگونگی غیرطبیعی بودن سلولها در زیر میکروسکوپ است.
سرطان تخمدان
سرطان تخمدان نیز یکی از انواع سرطان های زنان است. تخمدانها اندامهای کوچکی هستند که مسئول تولید هورمونها و تخمکهای زنانه میباشند. هر زن معمولاً دارای دو تخمدان است که در دو طرف رحم قرار دارند. بسیاری از زنانی که در معرض خطر بالای سرطان تخمدان هستند، دارای جهشهای ژنی BRCA1 یا BRCA2 هستند، اما جهشهای ژنی دیگری مانند آنهایی که مرتبط با سندرم لینچ هستند، میتوانند خطر ابتلا به این سرطان را افزایش دهند.
درصورتیکه سرطان تنها در تخمدانها تشخیص داده شود، معمولاً با جراحی قابلدرمان است. بااینحال، بسیاری از سرطانهای تخمدان تا زمانی که به مراحل پیشرفته نرسند، علائمی ندارند؛ بنابراین، درمان این نوع سرطان معمولاً شامل جراحی و شیمیدرمانی میشود.
علل بروز سرطان تخمدان
علت دقیق بروز سرطان تخمدان در زنان مشخص نیست. بااینحال، تحقیقات نشان میدهند که این سرطان ممکن است با عوامل زیر مرتبط باشد:
- آندومتریوز
- درمان جایگزینی هورمون (HRT)
- چاقی
- سیگارکشیدن
جراحیهای لازم برای درمان سرطان تخمدان
برای درمان سرطان تخمدان، جراحیهایی مانند اووفرکتومی برای برداشتن یک یا هر دو تخمدان انجام میشود. در برخی موارد، ممکن است نیاز به برداشتن رحم و دهانه رحم (هیسترکتومی کامل) و همچنین لولههای رحمی، برخی غدد لنفاوی مجاور و آمنتوم (بافت چربی که اندامهای شکم را پوشش میدهد) باشد. این عملها معمولاً بلافاصله پس از تشخیص سرطان از طریق لاپاراتومی انجام میشوند. اگر سرطان به سایر نواحی بدن گسترش یافته باشد، جراحیهای اضافی برای حذف این نواحی انجام میشود.
شیمیدرمانی و رادیوتراپی نیز بخش مهمی از درمان سرطان تخمدان هستند؛ هرچند که استفاده از پرتودرمانی در این نوع سرطان کمتر رایج است. همچنین، درمانهای هورمونی بهعنوان یکی از روشهای درمانی برای جلوگیری از تولید هورمونهایی که به رشد سرطان کمک میکنند، به کار میروند.
سرطان لوله فالوپ
سرطان لوله فالوپ یکی از انواع سرطان در زنان است. لولههای رحمی بخشی اساسی از سیستم تولیدمثل هستند و در زمان تخمکگذاری، تخمک از طریق این لولهها، از تخمدانها به سمت رحم منتقل میشود. هنوز مشخص نیست که چه عواملی به طور خاص موجب بروز این نوع سرطان در زنان میشود.
عوامل خطر سرطان لوله فالوپ
برخی از زنان مبتلا به سرطان لوله فالوپ ممکن است ویژگیهای مشترکی داشته باشند. این ویژگیها شامل موارد زیر است:
- بیشتر زنان مبتلا به سرطان لوله فالوپ بالای ۵۰ سال سن دارند.
- بسیاری از این زنان هرگز بچهدار نشدهاند.
- بسیاری از زنان مبتلا به سرطانهای ارثی پستان، تخمدان، آندومتر یا روده بزرگ هستند.
- ابتلا به سندرم لینچ (HNPCC) که نوعی سرطان روده بزرگ غیرپولیپوزی است.
- وجود ژنهای معیوب مانند BRCA1 یا BRCA2 در خانواده.
علائم سرطان لوله فالوپ
تشخیص سرطان لوله فالوپ ممکن است چالشبرانگیز باشد؛ زیرا علائم آن معمولاً مشابه سایر بیماریها است و بهویژه در دوران یائسگی که شیوع سرطان لوله فالوپ بیشتر است، ممکن است نادیده گرفته شود. علائم این نوع سرطان شامل موارد زیر است:
- کاهش اشتها یا احساس سیری سریع.
- نیاز مکرر یا فوری به رفتن به دستشویی و تغییرات در عادات روده.
- کاهش یا افزایش وزن ناگهانی بدون دلیل مشخص.
- ترشحات آبکی از واژن.
- سوء هاضمه یا سوزش معده.
- درد در ناحیه شکم و کمر.
- تورم شکم.
- خستگی مفرط.
اگر هر یک از این علائم را دارید، باید به پزشک مراجعه کنید.
روشهای تشخیص سرطان لوله فالوپ
پزشک برای تشخیص سرطان، درباره تاریخچه سلامتی و وضعیت خانوادگیتان از شما سؤال میپرسد و همچنین شما را معاینه میکند. ممکن است آزمایش خون و تصویربرداری مانند MRI یا سیتیاسکن از ناحیه شکم و لگن برای شما درخواست شود. بسته به نتایج این آزمایشها، ممکن است نیاز به انجام عمل جراحی به نام لاپاراتومی باشد. در این عمل، برشی در شکم ایجاد میشود تا جراح بتواند اعضای داخلی شکم و لگن را بررسی کند. اگر سرطان شناسایی شود، درمان بلافاصله آغاز خواهد شد.
گاهی اوقات پزشکان توصیه میکنند که نمونهای از بافت (نمونهبرداری هستهای) یا مایعات (پارازنتز شکمی) از تخمدان برداشته شود تا مورد آزمایش قرار گیرد. این آزمایشات اطلاعات بیشتری به تیم پزشکی ارائه میدهد تا بتوانند بهترین روش درمانی را برای شما انتخاب کنند.
روشهای درمان سرطان لوله فالوپ
نوع درمان سرطان لوله فالوپ به عوامل مختلفی بستگی دارد:
- اندازه و موقعیت سرطان
- محل شروع سرطان در لولههای فالوپ
- سرعت رشد و تفاوت با سلولهای طبیعی
- سن، وضعیت سلامت و سابقه پزشکی شما
جراحیهای لازم برای درمان سرطان لوله فالوپ
برای درمان سرطان لوله فالوپ، ممکن است جراحیهایی برای برداشتن یک یا هر دو لوله رحمی انجام شود. همچنین ممکن است رحم و دهانه رحم (هیسترکتومی کامل) و تخمدانها (اوئوفرکتومی) به همراه برخی از غدد لنفاوی مجاور و آمنتوم (بافت چربی که اندامهای شکم را پوشش میدهد) برداشته شوند.
این جراحیها معمولاً بلافاصله پس از تشخیص سرطان در قالب لاپاراتومی انجام میشوند. اگر سرطان به سایر نواحی بدن گسترش یافته باشد، ممکن است نیاز به جراحیهای اضافی برای حذف این نواحی باشد.
شیمیدرمانی و رادیوتراپی
شیمیدرمانی یک روش درمانی است که هدف آن کنترل یا ازبینبردن سرطان است. این درمان معمولاً از طریق اتصال به IV یا قطرهچکانی انجام میشود تا دارو به آرامی در بدن آزاد شود.
رادیوتراپی نیز برای کنترل یا ازبینبردن سرطان استفاده میشود. در روش تابش خارجی، بیمار در نزدیکی دستگاهی که پرتوهای تابشی را به ناحیه موردنظر هدایت میکند، دراز میکشد یا مینشیند. بهطورکلی، این روشها به کاهش اندازه تومور و بهبود کیفیت زندگی بیمار کمک میکنند.
سرطان واژن
سرطان واژن، که بهعنوان کانال زایمان نیز شناخته میشود، لولهای عضلانی است که دستگاه تناسلی خارجی را به رحم متصل میکند. این نوع سرطان بیشتر در پوشش داخلی واژن رخ میدهد و معمولاً در میان زنان ۵۰ تا ۷۰ سال شایع است. سرطان واژن اولیه یکی از نادرترین انواع سرطان در میان زنان به شمار میرود. بسیاری از سرطانهای واژن به نوع ۱۶ و ۱۸ ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) مرتبط هستند؛ بنابراین، میتوان با دریافت واکسنهایی که برای پیشگیری از سرطان دهانه رحم توصیه میشود، از بروز سرطان واژن جلوگیری کرد.
سرطان پوست
هر فردی ممکن است به سرطان پوست مبتلا شود، اما افرادی با پوست روشن بیشتر از کسانی که پوست تیره دارند، در معرض خطر هستند. یکی از بهترین راهها برای کاهش خطر ابتلا به سرطانهای پوست، محدودکردن قرارگیری در معرض اشعه ماورا بنفش خورشید و منابع دیگر مانند تختهای برنزه است.
هنگام قرارگیری در خارج از منزل، بهویژه در ساعات اوج تابش خورشید، سعی کنید در سایه بمانید. در صورت قرارگرفتن در معرض آفتاب، از کلاههای لبهدار، پیراهنهای آستینبلند و عینکآفتابی استفاده کنید. همچنین، از کرم ضدآفتاب با طیف وسیع و SPF حداقل 30 برای تمام نواحی پوست در معرض آفتاب بهره ببرید. اگر فرزند دارید، حتماً از آنها در برابر آفتاب محافظت نمایید و از آفتابسوختگی جلوگیری کنید. همچنین، به تمام خالها و لکههای پوستی خود توجه داشته باشید و هر گونه تغییر را به سرعت به پزشک اطلاع دهید.
جمعبندی
سرطانهای زنان، از جمله سرطانهای پستان، تخمدان، رحم و واژن، تهدیدات جدی برای سلامت زنان به شمار میروند. آگاهی از علائم و عوامل خطر این بیماریها میتواند به تشخیص زودهنگام و درمان مؤثر کمک کند. دکتر مریم اکبری، متخصص زنان مشاورههای تخصصی و درمانهای مناسب برای زنان مبتلا به سرطانهای مختلف ارائه میدهد. با توجه به اهمیت واکسیناسیون علیه ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) و رعایت نکات بهداشتی، زنان میتوانند با همکاری با دکتر اکبری، گامهای مؤثری در راستای حفظ سلامتی خود بردارند و به زندگی سالمتری دست یابند.
سؤالات متداول
- سرطانهای شایع در زنان کداماند؟
سرطانهای شایع در زنان شامل سرطان پستان، رحم، تخمدان و واژن هستند. این سرطانها میتوانند تأثیرات جدی بر سلامت و کیفیت زندگی زنان داشته باشند.
- علائم اولیه سرطانهای زنان چیست؟
علائم اولیه میتواند شامل تغییرات غیرعادی در قاعدگی، درد در ناحیه شکم، تغییرات در پستانها و خونریزی غیرمعمول باشد. در صورت مشاهده هر یک از این علائم، مشاوره با پزشک متخصص ضروری است.
- چگونه میتوان از بروز سرطانهای زنان پیشگیری کرد؟
رعایت نکات بهداشتی، تغذیه مناسب، ورزش منظم و واکسیناسیون علیه ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) میتواند به پیشگیری از برخی سرطانهای زنان کمک کند.
شماره تماس:
02122865768- 02122865769
02122890759- 02122890760
02122890761
شماره تماس منشی: 09032523542
09381231297
همچنین آدرس کلینیک دکتر مریم اکبری به شرح زیر است:
تهران- ضلع شمال غربی سیدخندان، خیابان پیشداد، پلاک 4 واحد 4